Łukasz Modelski – smaki historii
Napisał kiedyś książkę o gotowaniu, która liczyła ponad 1.500 stron!!!
Ale jak sam przyznał: „trzeba ją było podzielić, nie tylko dlatego, że chyba nikt nie dałby rady jej przeczytać, ale także dlatego, że… byłaby niesamowicie ciężka.”
Jest historykiem z wykształcenia i dziennikarzem z zawodu (tak mówi Internet).
Jednak jego upodobania kulinarne znalazły odzwierciedlenie nie tylko w literaturze, ale przede wszystkim w programach radiowych i telewizyjnych. Autor wielu felietonów i znakomitych wywiadów, a także gospodarz programów popularyzujących kuchnię… „historyczną” – „Kuchnia Jagiellonów”, „W kotle historii”…
Prowadzi warsztaty kulinarne. Wie, co jadał Miłosz i Gombrowicz. Znakomicie przyrządza dania chłopskie (wprost z kuchni Witosa), a także znakomicie potrafi opowiedzieć o średniowiecznych przysmakach.
Autor bestsellerowej pozycji „Dziewczyny wojenne”!!!
Dla kogo: dla wszystkich miłośników historycznej kuchni (i nie tylko).
Ile to trwa: od 1 do 1,5 godz.
Ilość uczestników: dowolna.
Zaplecze techniczne: nagłośnienie, ekran, rzutnik, dwa mikrofony.
Do przygotowania: ekran i rzutnik, do którego można podpiąć laptop, nagłośnienie.